Ο Φόρος του Παχύσαρκου κι ο Πιστολέρο Δάσκαλος

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στην Αλαμπάμα, πολιτεία της χώρας του υπαρκτού σούπερ ντούπερ καπιταλισμού, επιβλήθηκε φόρος στους δημόσιους υπαλλήλους που είναι υπέρβαροι και έχουν υψηλή χοληστερίνη. Έτσι, από τις 01.01.2010, όποιος εργαζόμενος του δημοσίου της εν λόγω πολιτείας είναι παχύσαρκος, θα πληρώνει επιπλέον φόρο 25 δολαρίων το μήνα στις ασφαλιστικές του εισφορές.

Η Αλαμπάμα είναι η πρώτη πολιτεία που θα επιβάλει φόρο στο πάχος. Εννοείται ότι αυτό συμβαίνει για αντικειμενικούς λόγους κι όχι για υποκειμενικούς λόγους, που πολλοί θα υποθέσουν. Η Αλαμπάμα αποτελεί τη δεύτερη πολιτεία (μετά το Μισισιπί) σε ποσοστό παχύσαρκων (30%). Το σκεπτικό των συντακτών του νόμου είναι ξεκάθαρο: η παχυσαρκία προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου-2, υπέρταση, αναπνευστικές και μυο-σκελετικές παθήσεις, επιβαρύνοντας το κόστος των ασφαλιστικών τους ταμείων, που αυτά με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν την πλάτη των παχύσαρκων (με υψηλή χοληστερίνη) εργαζομένων.

Αντί λοιπόν η φοροεπιδρομή να απευθύνεται στις εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά πρόχειρο φαγητό (το λεγόμενο «junk food») περιορίζοντας την κατανάλωσή του, ενθαρρύνοντας την αναζήτηση υγιεινότερων τροφίμων από τους παραγωγούς, τα οποία δεν θα φορολογούνται. Είναι φυσιολογικό να φορολογούνται τα τσιγάρα, κι όχι το «junk food»; Η απάντηση είναι απλή. Τα προϊόντα αυτά παρέχουν θερμίδες εύκολα στους καταναλωτές και σε χαμηλό κόστος. Η τυχόν επιβολή φόρου θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής, μεταβάλλοντας την αγοραστική απόφαση σημαντικά δεδομένου τόσο του χαμηλού εισοδήματος όσο και του νεαρού της ηλικίας των συγκεκριμένων καταναλωτικών ομάδων. Για να υπάρξει σημαντική επίδραση στην υγεία των εργαζομένων, θα πρέπει να υπάρξει παράλληλη επιδότηση στα φρούτα και στα λαχανικά πράγμα που δεν προβλέπεται στο παράδεισο του κεφαλαίου.

Ο νόμος αυτός ίσως αποτελέσει την απαρχή μίας νέας επίθεσης του κεφαλαίου, που στο όνομα της ναρκισσιστικής παντοδυναμίας έναντι των κοινωνικά περιθωριοποιημένων, θα συντάσσει παρόμοιους ρατσιστικούς νόμους, όπου τα θύματα της θα είναι όλοι εκείνοι οι κοινωνικά «αδύναμοι» (για την υπόλοιπη κοινωνία των «επιτυχημένων») συσσωρεύοντας επιπλέον πλούτο.

Και σα να μην έφτανε αυτό, στο Harold Independent School District, σχολείο της μικρής κοινότητας του Χάρολντ που ανήκει στο βόρειο τμήμα της πολιτείας του Τέξας, διαθέτει πλέον δασκάλους καουμπόηδες. Το σχολείο απέχει αρκετά από το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα ενώ βρίσκεται κοντά σε κεντρική αρτηρία αποτελώντας εύκολο στόχο σε ένοπλους καμικάζι. Έτσι, παίρνοντας το «νόμο στα χέρια του», το εκπαιδευτικό προσωπικό θα μπορεί με περηφάνια να οπλοφορεί εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και προτού αρχίσει οι 50 δάσκαλοι παρακολουθούν με υπερβάλλων ζήλο, σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τυχών ένοπλες επιθέσεις από τους εχθρούς τους: του πιστολέρο μαθητές!

Ο διευθυντής του σχολείου, Ντέιβιντ Θιούατ, δήλωσε πως «το να μένουν εκτός σχολείου είναι πιο επικίνδυνο από το να είναι μέσα. Όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να μετατρέπει τα σχολεία σε ζώνες απαγόρευσης όπλων, τότε είδαμε τα πρώτα περιστατικά ένοπλης βίας στα σχολεία. Γιατί λοιπόν να τα αφήνουμε έξω και να μη μπορούν τα άτομα μέσα στο σχολείο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Είναι σα να λέμε “ας γίνουν τροφή για τα ζώα”». Οι νόμοι του Τέξας δεν προβλέπουν την ύπαρξη όπλων στα σχολεία, εκτός και αν αυτό αποφασίσουν οι υπεύθυνοι του σχολείου. Έως και ήμερα δεν έχει προηγηθεί κάποιο επεισόδιο ένοπλης βίας στο Harrold ISD. Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι οι επίτροποι εκπαίδευσης του Τέξας ενέκριναν ομόφωνα το μέτρο, ενώ δεν έχει καταγραφεί αντίρρηση κάποιου γονιού.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν, 17/07/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s