Καρτοκινητός Χαφιεδισμός

Το ΠΑΣΟΚ όπως φαίνεται από το σχετικό νομοσχέδιο για την κατάργηση της ανωνυμίας στα κινητά, επικυρώνει μέτρα της ατζέντας Καρατζαφέρη που προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει προεκλογικά.  Έτσι, μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2010 οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους ή του διαβατηρίου, διαφορετικά ο αριθμός τους θα καταργηθεί.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9 εκατ. ενεργών συνδέσεων με μη ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει στην ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων, αλλά οι περισσότερες φέρονται να απέρριψαν μια τέτοια διαδικασία. Στην τελευταία κατηγορία χωρών ανήκει η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Βρετανία. Και χωρίς αμφιβολία, ο συγκεκριμένος διχασμός πρακτικά αναιρεί το λόγο που επικαλούνται οι κυβερνόντες για τη δήθεν καταπολέμηση της πάσης φύσεως εγκληματικότητας: ο κάθε «Παλαιοκώστας» έχει την άνεση να αγοράζει δεκάδες κάρτες  καρτοκινητών, π.χ. από την Ολλανδία και να τις ενεργοποιεί στην Ελλάδα.

Το μέτρο αυτό αποτελεί το κλείσιμο της τριλογίας που ενσωματώνει την τροπολογία για το φακέλωμα μέσω DNA ακόμα και υπόπτους πλημμελημάτων με την ίδρυση «τράπεζας DNA» από τις διωκτικές αρχές, καθώς και τη διεύρυνση της οπτικής-ηχητικής παρακολούθησης μέσω της λειτουργίας και χρήσης των καμερών που υπάρχουν στους δρόμους. Η ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας οδηγεί στο επιπλέον φακέλωμα 9 εκατ. Ελλήνων. Έχοντας ήδη προηγηθεί ο τρομονόμος κι ο ευρωτρομονόμος, οι σχετικές διατάξεις που αφορούν στην «άρση του απορρήτου», μπορούν άνετα να συμβάλλουν ακόμα και στη κατασκευή ενόχων ή κάποιας προβοκάτσιας. Κι αυτό γιατί, νομιμοποιείται η διαχρονική τάση των διωκτικών αρχών να ελέγχουν και να παρακολουθούν όποιον θέλουν. Αυτό σημαίνει ότι το εργατικό κίνημα θα βρίσκεται υπό το καθεστώς επιπλέον παρακολούθησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το χρονικό σημείο που λαμβάνουν οι κυβερνόντες τα μέτρα αυτά: σε περίοδο κρίσης, που οδήγησαν οι κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές και που οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν οξυνθεί. Από την άλλη αποδεικνύεται κι ο διακοσμητικός ρόλος των ανεξάρτητων αρχών, αφού το σύστημα δεν συνομοθετεί ποτέ με αυτές για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Όπως έδειξε η υπόθεση των υποκλοπών (κι αυτό γιατί βγήκε στη δημοσιότητα) η άρση του απορρήτου και η καταγραφή των συνομιλιών θέτει σε πραγματικό κίνδυνο πολιτικές και κοινωνικές ομάδες (μέχρι και η τότε κυβέρνηση παρακολουθούνταν).

Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό και τις εκτρωματικές τροπολογίες που το ακολουθούν προμηνύονται κι άλλα αντιδραστικά μέτρα εναντίον των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών. Άλλωστε, προμήνυμα του νομοσχεδίου για την κατάργηση της ανωνυμίας στα κινητά, αποτέλεσε η αντισυνταγματική γνωμοδότηση Σανίδα για την ανωνυμία στο διαδίκτυο και τη κυβερνητική παρέμβαση στον ΟΤΕ και το ΕΔΕΤ για τη λογοκρισία στο Indymedia.

Βέβαια, οι παρακολουθήσεις παντός τύπου θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και χωρίς την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών. Αποτελεί μέτρο που απλά διευκολύνει περισσότερο το έργο των κρατικών μηχανισμών να καταστείλει το αντικαπιταλιστικό εργατικό μέτωπο που αντιστρατεύεται την σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 14.11.2009)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s