Το Μνημείο της Πρόκλησης

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου Άγγλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του 1955-59, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Το «μνημείο της πρόκλησης» αναγέρθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια από το σύνδεσμο «Βritish Cyprus Μemorial Τrust» και Βρετανούς που διαμένουν παρανόμως σε κατοικίες ελληνοκυπρίων. Οι ίδιοι μέσα από την ιστοσελίδα τους υποστήριξαν ότι δεν είναι πολιτική ενέργεια. Ωστόσο, η εκεί παρουσία του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας Πίτερ Μίλετ αλλά και μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε άλλο παρά από μη πολιτική πράξη μπορεί να θεωρηθεί.

Η πρόθεση αυτή των Άγγλων, σφραγίζει με μνημεία την αποικιοκρατική τους πρακτική, τις επεμβάσεις και την παρουσία τους σε ξένες χώρες. Ακόμα και η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει τη διαχρονική πολιτική των Βρετανών. Ουσιαστικά και πρακτικά αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αφού χωρίς την άδειά του επίσημου κυπριακού κράτους ούτε το μνημείο θα ανεγειρόταν ούτε η σχετική τελετή θα επραγματοποιείτο.

Με αυτήν τη νοοτροπία πως είναι δυνατόν να δώσουν πραγματικό χέρι βοηθείας στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών του Διεθνές Δικαίου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s