Άλεξ Ρόντος: Ο Παίχτης των Βαλκανίων κι όχι μόνο

Στα γνωστά του λημέρια επέστρεψε ο έμπιστος φίλος του πρωθυπουργού Άλεξ Ρόντος. Ο ρόλος του αυτή τη φορά είναι πιο αφανής. Αρκείται στο να συμβουλεύει άτυπα τον Γ. Παπανδρέου. Επειδή θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ανοίξουν φάκελοι με τη δράση του, θεωρείται σκόπιμο να αναφερθεί περιληπτικά η δράση του.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ήταν ο πρώτος που έστησε ΜΚΟ στο Λονδίνο. Ανέβηκε κλίμακα όταν τοποθετήθηκε στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με δραστηριότητα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το 1992, ο Ιάκωβος αποφάσισε να τον στείλει ως επικεφαλή αποστολής της Αρχιεπισκοπής στη Σερβία. Στην Αθήνα πρωτοεργάστηκε το 1998, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Άντριου Άθενς. Με το που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, τοποθέτησε τον άγνωστο σε όλους, Άλεξ Ρόντος αμέσως στην κεφαλή της Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Διαχειριζόταν όλα τα κονδύλια που διέθετε το ΥΠΕΞ σε ΜΚΟ κι άλλα μυστικά, για την «άσκηση πολιτικής» στα Βαλκάνια. Κύρια προτεραιότητα έδινε σε θέματα όπως η εθνοκάθαρση κατά των Σέρβων, με στόχο την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Αρκετά συχνά η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλευόταν τον κ. Ρόντος για τα εσωτερικά της Σερβίας. Σε συνάντηση που είχαν λίγα χρόνια αργότερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπεύθυνος για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Φρίντμαν είπε για τον παριστάμενο κ. Ρόντο: «Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια κι αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς». Με την συγκατάθεση του Γ. Παπανδρέου συνεργάστηκε με τον κ. Κοστούνιτσα, το 2000, ενώ το 2003 είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, που λίγο αργότερα δολοφονήθηκε.

Με την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, πήρε μεταγραφή για τη Γεωργία όπου εργάστηκε ως σύμβουλος (όλως τυχαίως) του αμερικανόδουλου προέδρου της Μ. Σαακασβίλι. Τοποθετήθηκε εκεί προφανώς για να μετρηθούν τα όρια της Ρωσίας του Πούτιν. Την εποχή εκείνη η Χέραλντ Τρίμπιουν» είχε φιλοξενήσει άρθρο του με τίτλο: «Με ποιους είμαστε;». Ο Άλεξ Ρόντος υπέγραψε το άρθρο του με την ιδιότητα του «πρώην πρέσβη της Ελλάδας» και του «συμβούλου της Γεωργιανής κυβέρνησης». Εκεί καλούσε την Ε.Ε., τη Δύση και το ΝΑΤΟ να στηρίξουν τον αμερικανόδουλο πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι στις αντιπαραθέσεις που είχε με τη Μόσχα, με τον ισχυρισμό  ότι  υπάρχει «μερική κατοχή» της Αμπχαζίας από τη Ρωσία την όποια όπως έγραψε ήταν ανάλογη με την τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο.

Η παρουσία του Άλεξ Ρόντος υποδεικνύει την υψηλόβαθμη θέση του, ως «παίχτης» των ΗΠΑ, σε υπόγειες υπηρεσίες που κινούν τα νήματα. Η επιστροφή του δεν μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο, εκτός από μια ενεργό συμμετοχή του στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 23/12/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s