Η Εξέγερση των Εργατριών στη Βιομηχανία Επεξεργασίας Αμυγδάλου

Δελχί

Σχεδόν 30 χιλιάδες οικογένειες εργάζονται στην παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία μεταποίησης αμυγδάλου στην ευρύτερη περιοχή του Καραβάλ Νατζάρ στο Βόρειο-Ανατολικό Δελχί. Καθημερινά οι εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες με τα παιδιά τους, εργάζονται κάτω πρωτόγονες συνθήκες για λογαριασμό εταιριών ξένων συμφερόντων του δυτικού κόσμου. Στην προσπάθειά τους να συμπιέσουν το εργατικό τους κόστος, επιλέγουν χώρες με φθηνά εργατικά χέρια, όπως η Ινδία, για την επεξεργασία αμυγδάλου και την παραγωγή ξηρών καρπών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Δελχί είναι η μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης ξηρών καρπών της Ασίας. Οι δυτικές πολυεθνικές φέρνουν τόνους αμύγδαλα, προκειμένου να τα επεξεργαστούν μετατρέποντας τους σε ξηρούς καρπούς και να διοχετεύσουν στις δυτικές αγορές.

Οι συμφωνίες των πολυεθνικών γίνονται με μικρομεσαίους ανάδοχους. Αυτοί οι ανάδοχοι τρέχουν μικρά εργαστήρια μεταποίησης. Αυτά τα εργαστήρια αποτελούν κολαστήρια για τους εργάτες που δουλεύουν εκεί. Είναι εντελώς παράνομα και κανένα απ’ αυτό δεν έχει την απαιτούμενη άδεια του Ινδικού κράτους.  Κάθε εργαστήριο απασχολεί 20-40 εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες. Συχνά, δουλεύουν και τα παιδιά τους μαζί. Οι εργατοώρες σε κανονική περίοδο είναι 12 ώρες και φτάνει τις 16 ώρες σε περιόδους αιχμής. Για την επεξεργασία ενός 23κιλου σακιδίου αμυγδάλων, καταβάλλονται 50 ινδικά ρούπια. Ένας ειδικευμένος εργάτης μπορεί να σπάσει το πολύ 2 σάκους των αμυγδάλων σε μία ημέρα. Κατάχρηση εξουσίας, παρενόχληση και σεξουαλική εκμεταλλεύσεις των εργαζομένων είναι καθημερινό φαινόμενο.

Από την περασμένη Παρασκευή οι εργάτες/τριες κατέβηκαν σε απεργία. Απαιτούν να αμείβονται με 80 ρούπια, να αποζημιώνονται διπλάσια πέραν του 8ωρου και να τους παραχωρηθεί κάρτα εργασίας από τον ανάδοχο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα αιτήματα τους είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα από την ινδική εργατική νομοθεσία του 1971. Τη δεύτερη ημέρα της απεργίας, πραγματοποιήθηκε μία ειρηνική διαδήλωση με την συμμετοχή σχεδόν όλων των εργατών/ριών και των παιδιών τους. Η ειρηνική πορεία χτυπήθηκε βίαια από τους μπράβους των αναδόχων. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο εργάτριες σοβαρά, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των εργατών/τριών και των παιδιών τους που υπέστησαν σωματικές βλάβες από αυτήν. Αμυνόμενες οι εργάτες/τριες άρχισαν να λιθοβολούν προς τη μεριά των αναδόχων και των μπράβων τους. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 4 μπράβοι. Όταν η αστυνομία κατέφθασε συνόδεψε τους τραυματισμένους μπράβους στο νοσοκομείο. Από την άλλη πλευρά, συνέλαβε μέχρι και εργάτες/τριες καθώς και συμπαραστάτες τους, που αιμορραγούσαν στα σοβαρά. Ενώ στην αρχή η αστυνομία τους διαβεβαίωνε ότι θα τους πάει στο τοπικό νοσοκομείο, τελικά τους πήγε κατευθείαν σε ένα μακρινό αστυνομικό τμήμα έτσι ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να φθάσουν εκεί. Όσοι από τους μπράβους που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι.

Η επαίσχυντη συμπαιγνία της διοίκησης της αστυνομίας με τις συμμορίες των εργολάβων, πείσμωσαν περισσότερο τους απεργούντες. Το βράδυ της 18 Δεκεμβρίου και χιλιάδες εργάτες απ’ όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο χώρο της απεργίας. Πλέον, είναι ορκισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και να και να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις τους. Ολόκληρη η βιομηχανία μεταποίησης το αμυγδάλου στο Καραβάλ Νατζάρ, έχει γονατίσει από την απεργία κι όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει πολύ. Τώρα βασική προτεραιότητα κάθε εργάτη/τριας, είναι ο αγώνας να οδηγηθεί έως την τελική του νίκη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας υποστηρίζει ανοιχτά τους εργολάβους. Παράλληλα, είναι σαφές ότι η διοίκηση της αστυνομίας δέχεται προσταγές από του ανάδοχους και τους εργοδότες. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία έχει εργαστεί για λογαριασμό των εργολάβων. Τον Αύγουστο του 2008, όταν οι εργαζόμενοι είχαν οργανώσει μια απεργία η αστυνομία είχε συλλάβει τον Ashish Kumar, γραμματέα της Ένωσης εργατών/τριών. Πάνω από 1000 εργάτες/τριες μπήκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα αναγκάζοντας την αστυνομία να τον απελευθερώσει.

Αυτό που μένει από αυτό το κίνημα είναι η μαζική συμμετοχή των γυναικών εργαζομένων, οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού πληθυσμού των εργαζομένων στη βιομηχανία μεταποίησης αμυγδάλου. Οι ίδιες αποφάσισαν ότι αυτός ο αγώνας θα φτάσει έως τα τελικά του όρια, κάνοντας έκκληση να γίνει γνωστός σε όλα τα μέρη της γης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τους θέλουν να γνωστοποιηθεί το πως ο αγώνας τους αντιμετωπίζεται από το σύνολο της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας και πως αυτή λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες των πλουσίων της Ινδίας αλλά και του δυτικού κόσμου, αφιερώνοντας κάποιο χώρο στην εφημερίδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s