Πρωτοφανή Εργατική Κινητοποίηση στο Ιράκ

Ιράκ

Εδώ και μήνες διεξάγεται μία πρωτοφανή εργατική κινητοποίηση, για τα δεδομένα μιας κατεχόμενης ισλαμικής χώρας, στην ιρακινή βιομηχανία δέρματος.

Αύριο η απεργία που κήρυξαν οι εργάτες των εργοστασίων παραγωγής και επεξεργασίας δέρματος στις πόλεις Ζβαρανίγια και Κούφα κλείνει 2,5 μήνες! Η αρχή έγινε όταν μετά από μία προγραμματισμένη διαδήλωση στις 10/6/2009, εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τη διοίκηση και με εκπρόσωπους του Υπουργείου Βιομηχανίας. Εκεί έλαβαν υποσχέσεις ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργατών. Αυτά αφορούσαν την καταβολή ενός μέρους δεδουλευμένων που παρακρατήθηκαν από τη διοίκηση, την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας των εργατών και την παραχώρηση κατοικίας κι αποζημιώσεων σε όσους απολύθηκαν για πολιτικούς λόγους τα τελευταία χρόνια. Όπως έδειξε η συνέχεια οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες και δεν τηρήθηκε καμία από αυτές. Έτσι, στις 10/10/2009 αποφασίστηκε νέος κύκλος, δυναμικότερων κινητοποιήσεων. Αυτή τη φορά, όπως έδειξε η ιστορία, φάνηκαν πιο αποφασισμένοι. Στις 17/10 σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των εργατών, τους υποσχέθηκε η καταβολή μέρος των δεδουλευμένων τους, για δεύτερη φορά. Όχι μόνο δεν έκαναν πίσω, απαίτησαν επιπλέον την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους σε μετρητά, το πάγωμα των προσπαθειών για την  ιδιωτικοποίηση του βιομηχανικού τομέα και το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται στο δημόσιο τομέα κάτι που είχε απαγορεύσει το καθεστώς του Σαντάμ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απεργία των εργατών στη βιομηχανία δέρματος είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ιρακινού εργατικού κινήματος, ακόμα κι από αυτήν του 1931, που είναι γνωστή ως η «μεγάλη απεργία», που είχε πυροδοτηθεί από την οικονομική κρίση της εποχής εκείνης. Όπως δηλώνει στην ανακοίνωση του, το συνδικάτο εργαζομένων στη βιομηχανία δέρματος, ο ένδοξος αυτός αγώνας, αποτελεί μία κληρονομιά του επαναστατικού εργατικού κινήματος στο Ιράκ, που πλέον, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία του, μπορεί και πρέπει να αυξήσει τις κατακτήσεις του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s