Σε αναβρασμό οι Κάμποι για άλλη μία Χρονιά

Να παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς αποφασίζουν  οι Ενωτικές Ομοσπονδίες κι οι Αγροτικοί Σύλλογοι 19 Νομών της χώρας μέσα από διαδικασίες συσκέψεων και γενικών συνελεύσεων που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στην ελληνική επαρχία. Οι αγρότες αναμένεται να συγκροτήσουν μπλοκ με προσυγκεντρώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπου θα εκτιμηθεί η δυναμική τους.

Όπως δηλώνει στο Πριν το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας  της ΠΑΣΥ, Νικόλαος Αρχοντής: «η φετινή χρονιά είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά. Από τη μία οι πολύ χαμηλές τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κι από τη άλλη η μη διάθεση μεγάλου όγκου της παραγωγής που δημιουργήθηκε από τις υπέρογκες εισαγωγές (π.χ. στο στάρι). Άρα τα αιτήματα μας επικεντρώνονται στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στη βάση των κατώτερων εγγυημένων τιμών μέχρι 15.000€ σε κάθε μικρομεσαίο αγρότη, ανεξαρτήτου κύριου επαγγέλματος ή μη, και στη διεκδίκηση κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα γεωργικοκτηνοτροφικών προϊόντων, καλύπτοντας επαρκώς το κόστος παραγωγής τους και τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής». Σε αυτή τη φάση το αίτημα για την σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή απορροφώντας την πλήρως και η πλήρης κατάργηση των επιδοτήσεων σε μοναστήρια, αποτελεί την πεμπτουσία του σκληρού πυρήνα των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η συγκάλυψη των επιπτώσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της καπιταλιστικής κρίσης, είχε διαφανεί ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης προεκλογικά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελειώνει ότι ξεκίνησε η ΝΔ: το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, ικανοποιώντας το αίτημα των μεγαλοαγροτών και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έτσι, θα περιοριστεί ο αριθμός των αγροτών που επιδοτείται, αποκλείοντας και ξεκληρίζοντας τους φτωχούς αγρότες με μικρό αγροτικό εισόδημα, που προκειμένου να επιβιώσουν αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εξωγεωργικά μεροκάματα. Μέτρα, όπως το κόψιμο των επιδοτήσεων για όσους παίρνουν μέχρι 400 ευρώ επιδότηση ή καλλιεργούν μέχρι 10 στρέμματα, με αποτέλεσμα το πέταγμα εκτός επιδότησης των μικρομεσαίων αγροτών, οξύνει την ταξική πάλη.

Ο επιχειρούμενος διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που προκαλούν η ΕΕ και ο δικοματισμός, τον οποίο πρώτες ζήτησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και προβάλλοντας ως αίτημά τους οι «Συντονιστικές Επιτροπές», υπό την καθοδήγηση των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας ανοιχτά τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – θα επιφέρει μια ώρα αρχύτερα το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτοεργατών και το πέρασμα της αγροτικής γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Η καθυστέρηση της καταβολής των δικαιωμάτων στους αγρότες σε τέτοια περίοδο κρίσης, είναι εγκληματική! Κανένα από τα μετρά που ανακοινώθηκαν δεν βλέπουμε να βοηθά βραχυπρόθεσμα (και πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα) τους αγρότες. Για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση φέτος έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να δώσουν στους αγρότες τους εθνικές ενισχύσεις ύψους 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, λόγω πτώσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης που ξεκίνησε από τους ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς. Αρά, το εισόδημα των αγροτών θα μπορούσε να στηριχθεί για τη φετινή χρονιά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δίκαιο των αγροτών είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Η καλλιεργητική χρονιά 2009 ήταν πιο άσχημη οικονομικά από την προηγούμενη. Υπάρχουν απούλητα αγροτικά προϊόντα, ενώ οι τιμές όσων πουλήθηκαν, είναι πολύ χαμηλές τιμές. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων παραγωγών, έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από τις ρυθμίσεις της ΚΑΠ κι έπεται η συνέχεια. Οι κατευθυνόμενες πολιτικές στοχεύουν στην εξάλειψη καπνοκαλλιέργειας μετά το 2010, στη μεγάλη συρρίκνωση βαμβακοκαλλιέργειας και στον περιορισμό ελαιοκαλλιέργειας μέχρι το 2012.

Το μοντέλο της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και το διώξιμο των «ετεροαπασχολούμενων» αγροτών, έχει ως συνέπεια τη μη προστασία της ντόπιας παραγωγής έτσι ώστε να καλύπτονται οι εγχώριες διατροφικές ανάγκες από εισαγωγές απαξιώνοντας την εργασιακή πείρα του ελλήνων αγροτών και τις ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας. Στις φρούδες προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, αποτέλεσε «βασική εθνική στόχευση» στην αγροτική ανάπτυξη. Εννοείται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα του φτωχού αγρότη. Μέσω της απελευθέρωσης των αγορών, η μεσογειακή διατροφή του έλληνα εργαζόμενου γίνεται με λάδι από το Μαρόκο ή την Ιταλία, ντομάτες από Πολωνία ή Ολλανδία, μήλα Ιταλίας, αχλάδια Αργεντινής, χυμούς Βραζιλίας, κόκκινο κρασί Χιλής κοκ.

Η διαμόρφωση τόσο των αιτημάτων όσο και της μορφής και του προσανατολισμού που θα πάρουν οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών στη βάση του πλατύ μετώπου, όπως αυτό εκφράστηκε στο γνωστό «μπλόκο της Νίκαιας», θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από τις αποφάσεις των συσκέψεων και των γενικών συνελεύσεων των αγροτών. Ήδη αποφασίστηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτών Καρδίτσας, πριν τρεις μέρες, το στήσιμο μπλόκου στη Νίκαια τη Δευτέρα 16/1.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s