Νέα Θύματα της Οικονομικής Κρίσης: οι Εργαζόμενοι στην ELITE

Με μία απρόσμενη ανακοίνωση το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου της εργοδοσίας της υποδηματοποιίας ELITE, που γνωστοποίησε στο εργατικό της δυναμικό, ότι τα δεδουλευμένα δύο μηνών καθώς επίσης και το δώρο των χριστουγέννων, δεν θα του καταβληθούν ως οφείλει κι ότι επίσης, η λειτουργία του εργοστασίου αναστέλλεται. Πάνω από 250 εργαζόμενοι/ες κι οι οικογένειες τους μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι από αυτήν την εξέλιξη.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εργατών της βιομηχανίας: μετά από Γενική Συνέλευση των εργατών της υποδηματοποιίας, κατέλαβαν την Δευτέρα 14/12 το εργοστάσιο της επιχείρησης που εδρεύει στην Πτολεμαίου 8 στον Κολωνό (κοντά στη Λένορμαν).

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εργοδοσίας και του σωματείου των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος της εργοστασιακής επιτροπής, Γιάννης Σκουλής, δηλώνει ότι σε πρώτη φάση πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση.

Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας προς τους 250 εργαζομένους, η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη πρώτων υλών αλλά, ταυτόχρονα, να σωρεύονται και οφειλές σε προμηθευτές και προσωπικό. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της επιχείρησης, το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων είναι 35 εκατ. ευρώ, από τα οποία 14,2 αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες. Η στρατηγική της επέκτασης της εταιρείας στη λιανικής, σε Ελλάδα και εξωτερικό, που αποφασίστηκε το 2006, με την επωνυμία Εlite και με την ιταλική φίρμα Βata, απαίτησαν την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών προς την εταιρεία από εμπόρους και καταστηματάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η διοίκηση της Elite, στην προσπάθεια της να αντιγράψει το μοντέλο «Λαναρά», ζητάει κρατική επιχορήγηση ύψους 6 εκατ. ευρώ για να μην κλείσει το εργοστάσιό της στο Κολωνό προκειμένου (όπως η ίδια ισχυρίζεται) να ξεπεράσει τις δυσκολίες της. Λόγω των χρεών η εταιρεία έχει κριθεί επισφαλής κι άρα η στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης έχει κλείσει Στην ουσία αυτό που επιδιώκει η τακτική της εργοδοσίας, είναι να πληρώσει τη ζημιά της επιχείρησης το κράτος, στο πλαίσιο επαναλειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου από τη μία να μετεγκατασταθεί σε μία άλλη χώρα, συμπιέζοντας το εργατικό κόστος της από τη χρήση φθηνής και ευέλικτης εργατικής δύναμης, κι από την άλλη να διατηρήσει το μεγάλο δίκτυο πωλήσεων που έχει στην ελληνική αγορά. Αυτό θα έχει κι ως αποτέλεσμα να αποδώσουν τα σημαντικά κεφάλαια που επενδύθηκαν κατά την επέκταση του δικτύου λιανικής πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όχι όμως από την αύξηση των χονδρικών και λιανικών πωλήσεων, που δε συνέβη ποτέ, αφού τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το έτος 2008 τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 21%, άλλα από το κράτος, βασιζόμενο στον νόμο Παπαθανασίου περί έκτακτης παροχής εγγυήσεων από το κράτος σε πληγείσες επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του στρεβλού ελληνικού καπιταλισμού: όπου με δανεικά κι αγύριστα από το κράτος, ένα μεγάλος μέρος της δημόσιας περιουσίας ιδιοποιείται από το κεφάλαιο χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση στην εργατική τάξη. Για άλλη μία φορά επαληθεύεται στην πράξη ότι: την κρίση του κεφαλαίου και τις ζημιές των επιχειρηματιών, την πληρώνει η μη προνομιούχα εργατική τάξη.

Το σύγχρονο εργατικό κίνημα οφείλει να σταθεί δίπλα στους εργάτες/τριές της ELITE και σε κάθε ανάλογες περιπτώσεις. Σε πρώτη φάση πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί κι ότι τα δεδουλευμένα δύο μηνών συν το δώρο θα καταβληθούν άμεσα. Να ταχθεί ενεργά ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου και των κύριων εκφραστών τους: που δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις του «ευρωμονόδρομου». Να διεκδικήσει την χρήση της δημόσιας περιουσίας: κρατικοποιώντας επιχειρήσεις όπως η ELITE και εθνικοποιώντας ξένα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει σε αυτές. Και πάνω από όλα στην οργάνωση και λειτουργία τους: να υπάρχει πλήρης εργατικός έλεγχος (π.χ. με ανοιχτά βιβλία), έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη χρήση της δημόσιας περιουσίας. Η ταξική πάλη, σε όλα της τα επίπεδα, πρέπει να οξυνθεί κι αυτό γιατί δεν γίνεται να φορτώνονται άλλα βάρη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιχειρηματικών τακτικών, στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Ήδη το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ είναι τρομοκρατικό. Με σημαία τα μεγάλα ελλείμματα (που οι ίδιοι δημιούργησαν ηθελημένα) στοχεύουν να διαμορφώσουν μία αντεργατική επίθεση νέου τύπου κοινωνικά αποδεκτή, όπου οι εργαζόμενοι θα επαναπροσδιορίζουν νέες – εις βάρους τους – επισφαλείς  σχέσεις εργασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση της θέσης της εργατικής τάξης και των κατακτήσεων της.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 17/01/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s