Κλιμάκωση των Αγροτικών Κινητοποιήσεων

Τη δικιά τους απάντηση δίνουν οι αγρότες στους δρόμους και στα αγωνιστικά μπλόκα του αγώνα κατά της κυβέρνησης, που επί εκατό μέρες, απλά παρακολουθεί την βαθύτατη οικονομική κρίση και την κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, έχοντας γονατίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους αγρότες της χώρας.

Τη Δευτέρα 18/1, κλιμακώνεται ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με απόφαση που πάρθηκε από τις ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας μετά από δεκάδες προσυγκεντρώσεις και εκτιμώντας τη δυναμική τους, συσπειρώνονται γύρω από τον αγωνιστικό πόλο της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας. Σύμμαχος τους, η θετική εμπειρία στη βάση του πλατύ μετώπου που διαμορφώθηκε πέρυσι τέτοια εποχή στο κόμβο της Νίκαιας και της αντίστοιχης προδοτικής στάσης των γαλαζοπράσινων αγροτοπατέρων στα Τέμπη, στην Αλαμάνα και τις Μικροθήβες.

Τα μέσα ήδη προβάλουν ότι οι αγρότες κατεβαίνουν διασπασμένοι στα τρία. Στην ουσία όμως κατεβαίνουν διασπασμένοι στα δύο: Το ένα μέτωπο είναι αυτό που συσπειρώνεται γύρω από τον αγωνιστικό πόλο της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας και της ΠΑΣΥ που εναντιώνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αναθεωρήσεις της. Στο διεκδικητικό πλαίσιο των ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ως βασικά αιτήματα προοπτικής, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα πρώτα 250 ιδιόκτητα στρέμματα και στα 300 ενοικιαζόμενα για κάθε μικρομεσαίο αγρότη, ανεξαρτήτου κύριου επαγγέλματος ή μη, και στη διεκδίκηση κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα γεωργικοκτηνοτροφικών προϊόντων, καλύπτοντας επαρκώς το κόστος παραγωγής τους και τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής. Σε αυτή τη φάση τα αιτήματα που αφορούν: την σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή ύστερα από τιμαριθμικές προσαρμογές χωρίς καμία περικοπή απορροφώντας πλήρως την εγχώρια παραγωγή, την πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων σε μοναστήρια και την επιβολή ορίων στους μεγαλοαγρότες, τη μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια και εργαλεία, όπως επίσης και στο πετρέλαιο (όπως συμβαίνει στους εφοπλιστές) και την εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής (π.χ. αρδευτικά), αποτελούν την πεμπτουσία του σκληρού πυρήνα των αιτημάτων του αγωνιστικού μετώπου της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το άλλο μέτωπο είναι αυτό των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, των «Συντονιστικών Επιτροπών» υπό την καθοδήγηση των μεγαλοαγροτών και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ που υποστηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πιέζοντας παράλληλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποτελειώσει το έργο που ξεκίνησε η ΝΔ, το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη με απώτερο σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των αγροτών που επιδοτείται, αποκλείοντας και ξεκληρίζοντας τους φτωχούς αγρότες κι αγροτοεργάτες με μικρό αγροτικό εισόδημα, που προκειμένου να επιβιώσουν αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εξωγεωργικά μεροκάματα. Με λίγα λόγια, υποστηρίζουν το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της αγροτικής γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της αντιπολίτευσης απαιτούσε το ένα από τα 28 δις των τραπεζών να δοθεί στους αγρότες. Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαγγέλλουν δήθεν «αγροτική μεταρρύθμιση» υπονομευμένη εξ αρχής από τα δημοσιονομικά πλαίσια της οικονομικής πολιτικής της σε βάρος των πολλών.

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκονται οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αγωνιστικού πόλου των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της ΠΑΣΥ, βγαίνουν στους δρόμους – οι αγρότες στη Χαλκιδική παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, στη Λιβαδειά στο δρόμο του Αϊ-Γιάννη και στον Περιφερειακό Ορχομενού, χτες στον Τύρναβο, οι σταφυλοπαραγωγοί έβγαλαν τα τρακτέρ στο δρόμο Λάρισας – Κοζάνης και στα διόδια της Πελασγίας αγρότες της Ανατολικής Στερεάς – που την ερχόμενη βδομάδα θα κλιμακωθούν με νέες κινητοποιήσεις, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής, για τις επόμενες μέρες αποφασίστηκε:

ü      Για σήμερα οι αγρότες του Έβρου, θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού.

ü      Τη Δευτέρα 18 Γενάρη, οι αγρότες της Θεσσαλίας βγαίνουν με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο της Νίκαιας.

ü      Την ίδια μέρα, οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης βγαίνουν στους δρόμους.

ü      Την Τρίτη 19 Γενάρη θα γίνει παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών.

ü      Την Τετάρτη 20 Γενάρη, οι αγρότες του Λασιθίου θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κριτσάς, στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου.

Την Παρασκευή 22 Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s