Ένα βήμα μπρος και δύο Δεξιά το νέο Νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό

Όπως ήταν αναμενόμενο το ΠΑΣΟΚ έστριψε προς τα δεξιά, όπως φάνηκε στην συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή σχετικά με την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», που απορρέει από τη «Δυνατότητα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννήθηκαν ή παρακολούθησαν σχολείο στην Ελλάδα».

Για πρώτη φορά προβλέπεται για την απόκτηση της πολυπόθητης ιθαγένειας αλλοεθνών, η δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής και Ιστορίας από την Επιτροπή Πολιτογράφησης, ενώ θεσπίζεται η κατάθεση τριών συστατικών επιστολών Ελλήνων πολιτών ως δικαιολογητικό εκτός των προβλεπόμενων μαρτύρων! Η δεύτερη υποχώρηση ήταν στη δυνατότητα του εκλέγεσθαι μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, όσοι γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και δεν έχουν ποινική καταδίκη.

Με βάση τα παραπάνω σφίγγει κι άλλο η στρόφιγγα γύρω από τους μετανάστες. Θα πρέπει να γνωρίζουν την Ιστορία του ελληνικού έθνους καλύτερα κι από τα ελληνόπουλα. Θα αναγκάζονται να απαρνιούνται τις ρίζες τους κι αυτό γιατί το φαινομενικά «Άλλο», θα ερεθίζει περισσότερο κι από τώρα τα φοβικά σύνδρομα και αντανακλαστικά. Η τροπολογία βάζει φραγμούς σε πολιτισμικά στοιχεία που φέρνουν κάποιοι μετανάστες από τις χώρες καταγωγής τους. Αυτοί οι φραγμοί θα λειτουργούν περισσότερο από σήμερα κατασταλτικά και θα οδηγούν στην καλύτερη των περιπτώσεων στην αφομοίωση μερίδας μεταναστών του ελληνικού τρόπου ζωής, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις αξίες των προγόνων τους. Η πλειοψηφία των μεταναστών, κυρίως τα παιδιά τους, που δεν θα ανταποκρίνονται σε όλες τις βασικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, θα οδηγούνται αναπόφευκτα στον κοινωνικό αποκλεισμό κι αυτό γιατί οι «διαφορετικότητες» άλλων πολιτισμών θα ενοχλούν περισσότερο από σήμερα.

Επίσης, γεννιούνται ερωτηματικά τι θα απογίνουν αυτοί που δεν θα αποσπάσουν την ελληνική ιθαγένεια. Σε σχέση με τη συζήτηση για το αν τα μέτρα αυτά είναι επαναστατικά  ή αλλοίωση της Ελλάς ελλήνων χριστιανών η απόδοση ιθαγένειας, πρόκειται για αναπαραγωγή του δίπολου: κοσμοπολιτισμού και εθνικισμού, που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και είναι εξίσου επικίνδυνες για τις μάζες των εργαζομένων.

Για άλλη μια φορά η δεξιά της χώρας έδειξε γιατί ήταν αυτή που αποτέλεσε μία από τις πιο βαναυσότερες μορφές δεξιάς στην Ευρώπη! Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές μέρους της εκλογικής βάσης της ΝΔ προς το ΛΑΟΣ κι ως εθνικόφρων φύλαρχος, προσπαθεί να πείσει ότι οι έλληνες πολίτες αποτελούν λαό και όχι πληθυσμό. Εγκλωβίζεται σε έναν κομματικό βερμπαλισμό, χωρίς κατεύθυνση για τον χαρακτήρα του κράτους. Ο λόγος του είναι ο λόγος ενός εθνοπατριωτικού μετώπου, φιλτραρισμένος στην μεταμοντέρνα κοινή γλώσσα, για να μην τρομάξουν τα μετριοπαθή ακροατήρια που βγάζουν κυβέρνηση. Οι θέσεις του όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας τον κάνουν σύμμαχο του Καρατζαφέρη.

Δεν είναι τυχαίο ότι εν καιρώ βαθιάς οικονομικής κρίσης και την σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων η δεξιά και η άκρα δεξιά συναινούν με σιδηρά πειθαρχεία και βούληση για συνεργασία στα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ από την άλλη προκαλούν το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή το νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Όπως έδειξε η συζήτηση στη βουλή για το νομοσχέδιο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτασαν στη χρυσή τομή που να εκφράζει ιδεολογικά ως ένα σημείο και τους δύο. Αυτό για να γίνει χρειάστηκε τη δεξιά μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ υπακούοντας τα όσα ευαγγελίζονται δεξιά και ακροδεξιά. Ο λόγος του εθνοπατριωτικού μετώπου, εκφράστηκε μάλιστα από τα ίδια τα χείλη του Αντώνη Σαμαρά στη συζήτηση της Βουλής (8/2/2010): «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο αρχηγός της ΝΔ, υιοθετώντας στην πραγματικότητα τα κλισέ του πιο φοβικού ρατσισμού, που θεωρεί ότι οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές και ευθύνονται για τα τρία κακά της μοίρας μας – γι αυτό, άλλωστε, υποσχέθηκε ότι δεν θ’ αφήσει την Ελλάδα «να γίνει ξέφραγο αμπέλι». Ο Αντώνης Σαμαράς δεν νοιάζεται για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα επειδή η ιδεολογία του υπαγορεύει να διεκδικήσει μια άλλη πραγματικότητα: την πραγματικότητα του εθνικού οχυρού, της κλειστής πλην τίμιας Ελλάδος.

Η κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και τη πολλαπλότητας των κόσμων με όρους αλληλεγγύης και όχι ανταγωνισμού, δίχως πολιτικούς συμβιβασμούς, συμψηφισμούς και εκπτώσεις στη δίνη μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το να ανακαλύπτονται «αποδιοπομπαίους τράγους» στα πρόσωπα των αδυνάτων, ισοδυναμεί με τη καταστροφή της συλλογικότητας.

Και το τίμημα ιστορικά, έχει αποδειχθεί πολύ βαρύ.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Πριν, 25/4/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s