Διαμάχη για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης

Έντονη διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, σχετικά με την απόφαση μη αργίας του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση Siemens, Νίκου Ζαγοριανού. Κατά του κ. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, επειδή δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την υπόθεση του C-41, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη χορηγήσεως αντιγράφων της δικογραφίας της υπόθεσης της Siemens στους δικηγόρους των εμπλεκομένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και εσφαλμένη την απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο κατά πλειοψηφία είχε αποφασίσει ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία ο πρώην ανακριτής. Για το λόγο αυτό ο κ. Καστανίδης ζήτησε να επιληφθεί του θέματος η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος που τόνισε ότι η ΝΔ πιστεύει ότι «οι χειρισμοί και οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς επίσης η απαράδεκτη επίθεση στην οποία προέβη σε βάρος του Αρείου Πάγου και συνολικά του Δικαστικού Σώματος, συνιστούν βαρύτατη προσβολή για την Ελληνική Δικαιοσύνη και το θεσμικό κύρος της». Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, «διότι δίνουν ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση της Ολομέλειας και προκαταλαμβάνουν αρνητικά την κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς». Μέχρι και  ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης παρενέβη, κάνοντας λόγο για «διάκριση των εξουσιών και σεβασμό στην ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης». Κατηγορηματική απάντηση στη δήλωση Μητσοτάκη έδωσε άμεσα ο Χ. Καστανίδης, ο οποίος δήλωσε πως: «Είναι λυπηρό που ανέλαβε την υπεράσπιση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Μητσοτάκης».

Όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω η Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του αστικού κράτους, αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση της αστικής τάξης (δικαστικά κουκουλώματα σκανδάλων, παγίωση της κήρυξης απεργιών ως «παράνομων» και «καταχρηστικών», αύξηση διώξεων συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος κλπ.). Με το νέο νόμο για την επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων και το «αυτοδιοίκητο» των δικαστηρίων, επιτυγχάνεται ο έλεγχος των δικαστών μέσω της ενσωμάτωσής τους και ενισχύεται επιπλέον η εξάρτηση της Δικαιοσύνης συνολικά από την αστική πολιτική και το κόμμα που τη διαχειρίζεται.

(Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, 18/04/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s