Σε απολογία καλούν το Γ. Παπακωνσταντίνου

Το θέατρο με τις Εξεταστικές Επιτροπές που έχει στηθεί από την πολιτική εξουσία της χώρας καλά κρατεί. Στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών  επιχειρείται μία ανέλπιστη προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή η ΝΔ και να εξισορροπήσει τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, της Siemens και της εξεταστικής για την οικονομία.

Τα γαλάζια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθενται να στραφούν κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, διότι, όπως υποστηρίζουν, με την πρόσφατη κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη για τη μη αποδοχή γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον συμβιβασμό του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου για την επιστροφή των ακινήτων». Κι όλα αυτά γιατί μία ημέρα πριν προηγήθηκε η δημοσιοποίηση της πρόθεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή να εισηγηθούν προανακριτική για τους Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα, Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και η συμφωνία των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης – που ζητούν να μην περιληφθούν οι δύο τελευταίοι και αντ΄ αυτών να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των «πράσινων» Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη με  τη ΝΔ να βρίσκεται απομονωμένη στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής που διεξήχθη εν όψει της υποβολής του πορίσματος την προσεχή εβδομάδα.  Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε ένταση προκλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, η προοπτική κλήσης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ζητήσει την κλήση του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή, τόσο για τους ελέγχους των οικονομικών δραστηριοτήτων του εμπλεκομένου στην υπόθεση, επιχειρηματία Α. Πάπιστα (με δεδομένη, όπως έχουν υποστηρίξει, την γνωριμία των Παπακωνσταντίνου και Πάπιστα), όσο και για την διερεύνηση των οικονομικών επιλογών της Μονής εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου, κατά την μέχρι στιγμής θητεία του κ. Παπακωνσταντίνου. Τρίτο ζήτημα που αφορά την Επιτροπή, είναι και η επιλογή του υπουργού, να ακυρώσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με τον τρόπο επιστροφής στο Δημόσιο, των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου.

Για την κλήση του κου Παπακωνσταντίνου, συνηγορεί το ΚΚΕ, ενώ συναινούν επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία στις κινήσεις της Επιτροπής. Κατηγορηματικά αντίθετοι υπήρξαν ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διέκριναν στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού.

Όπως διαπιστώνεται η απόδοση δικαιοσύνης μέσω των εξεταστικών επιτροπών εξυπηρετεί μοναχά επικοινωνιακούς σκοπούς, ιδίως σε μία περίοδος όπως η τωρινή που το ποτήρι της κοινωνικής οργής ξεχύθηκε λόγω των αντικοινωνικών μέτρων. Άλλωστε τα ποινικά αδικήματα έχουν παραγραφεί και ποινική ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 23/05/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s