Η Άγκυρα βολιδοσκοπεί ευθέως στη ΝΑ Μεσόγειο και την κυριαρχία σε αυτή

Ύστερα από μία πολύχρονη δοκιμασία των ελληνικών αντοχών, η Άγκυρα προχωρεί σε κλιμάκωση των προκλήσεών της, καθώς αιφνιδιαστικά πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την έξοδο του ερευνητικού σκάφους σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, η Τουρκία ενημέρωσε ότι το νορβηγικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στο διάστημα από 13 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει σεισμικές επιστημονικές έρευνες και στη διάρκεια των ερευνών αυτών θα ρυμουλκεί καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων.

Με την κίνησή της η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των νησιών του Αιγαίου σε υφαλοκρηπίδα και «διαγράφοντας» το Καστελόριζο από την οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αν επιτευχθεί αυτό θα ακολουθήσει μία σειρά επιπλέον διεκδικήσεων στα χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Την ίδια ώρα επίκειται νέος γύρος διερευνητικών επαφών τη δευτέρα 19 Ιουλίου με την συνάντηση των κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου στο Καζακστάν.

Βασικός τακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να δοκιμάσει τα διπλωματικά όρια της Ελλάδος αναγκάζοντας την να δείξει την θέσης της στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα της. Έχει ήδη αυθαιρέτως δείξει την οριοθέτηση της την ΑΟΖ μέχρι την ευρύτερη περιοχή Καστελόριζου και Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο που το “»Πίρι Ρέις» διεξάγει τις έρευνες στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, ενώ επεκτείνεται και σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πασιφανές ότι Τουρκία φοβάται ότι αν Αθήνα και Λευκωσία εντάξουν την περιοχή Καστελόριζου και Κύπρου εντός της ΕΕ, θα χάσει επεκτατικές της βλέψης στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν γίνει αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία θα βγει ιδιαίτερα ενισχυμένη και αυτό γιατί η άδεια έρευνας πετρελαίων που έχει ήδη αναθέσει σε διεθνείς εταιρίες στην ΑΟΖ της θα αποκτήσει ισχύ.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 18/07/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s