Στον απόηχο της Διάσκεψης στο Καμπούλ

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα η νέα διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 70 δωρήτριες χώρες. Τα μέτρα που λήφθηκαν όμως δεν ήταν ικανά στο να αποτρέψουν την ρήψη ρουκετών και εκρήξεων στην Καμπούλ. Το αεροπλάνο που μετέφερε τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη σύσκεψη παρά λίγο να μην προσγειωθεί, όταν επίθεση με ρουκέτες το ανάγκασε να παρεκκλίνει της πορείας του και να αλλάξει τον προορισμό του, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, 65 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα.

Στόχος της διάσκεψης ήταν η αποτίμηση του τελευταίου εξαμήνου και η διατήρηση του momentum με στόχο τη σταδιακή μεταβίβαση ευθύνης στην αφγανική πλευρά. Η διεθνής κοινότητα, με προεξάρχουσα δύναμη την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αποφάσισε ότι έως το 2014 ο αφγανικός στρατός θα πρέπει να έχει αναλάβει αυτοδύναμα τον «εθνικό του ρόλο». Επιπλέον ενέκρινε, με σύμφωνη γνώμη και των ΗΠΑ, σχέδιο του προέδρου Καρζάι για ειρήνευση με τους εξεγερμένους Ταλιμπάν. Έρχεται η σειρά των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αδυνατούν να φτάσουν στη στρατιωτική επικράτηση. Αυτό επαληθεύεται κι από τις δηλώσεις του προέδρου του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ Μάϊκλ Στέϊλ λέγοντας ότι ο πόλεμος του Ομπάμα στο Αφγανιστάν δεν κερδίζεται, στη χώρα που εδώ και χίλια χρόνια κανένας δεν έχει κερδίσει πόλεμο. Αυτό εξηγεί και την ανεπίσημη έως τώρα μεταστροφή των αμερικανικών θέσεων περί συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.

Ο διεφθαρμένος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ζήτησε να στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο που κατάρτισε η κυβέρνησή της Καμπούλ. Σχεδόν 784 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση του πενταετούς προγράμματος από τα οποία τα 125 θα προέλθουν από συμφωνία που έκανε με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το σχέδιο, έως 36.000 αντάρτες Ταλιμπάν πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το 2015. Παράλληλα, απαίτησε και τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων, την οποία αποκλειστικός διαχειριστής θα είναι η κυβέρνησή του.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 25/07/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s