Επίσκεψη Παπανδρέου στη Σόφια με αιχμή τους αγωγούς ενέργειας

Βαθύ παρασκήνιο φαίνεται να έχουν οι ενδοβαλκανικές συμφωνίες στο ενεργειακό πεδίο. Όπως δείχνει ο απόηχος της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στη Σόφια, τα βάσιμα σενάρια που έκαναν λόγο για τελειωμένη υπόθεση την ολοκλήρωση του έργου ίσως να επαληθεύονται στη παρούσα φάση, αφού η απροθυμία και των δύο πλευρών δεν είναι κρυφή. Η «επιδημία» για την προστασία του περιβάλλοντος που ήρθε από πέραν του Ατλαντικού και φυσικά δεν αφορά το περιβάλλον φαίνεται να έχει επηρεάσει την ολοκλήρωση του «ανατολικοορθόδοξου πετρελαιαγωγού», όπως έχει ονομαστεί το έργο λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Η συνάντηση Παπανδρέου και Μπόικο Μπόρισοφ πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα για πρώτη σε επίπεδο συνάντησης αρχηγών κρατών. Είχαν ήδη προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο με τον Πούτιν. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Ισραήλ όταν επικοινώνησε με τον ρώσο ηγέτη. Τις κατευθύνσεις και τις επαφές του εκεί τις είχε ετοιμάσει από πριν ο γνωστός πλέον Άλεξ Ρόντος.

Βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είχε την προώθηση των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, δηλαδή των αγωγών μεταφοράς ενέργειας. Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, ωστόσο επιθυμία του είναι να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπίπτοντας πλήρως με τις αιτιάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, που από πολλές πλευρές ερμηνεύονται ως σκηνοθετημένες. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για τον αγωγό, δηλώνοντας ότι το έργο έχει και περιβαλλοντική διάσταση για την κατασκευή του αγωγού και «δεν οφείλεται σε κάποιες δεσμεύσεις μας προς άλλες χώρες, που δεν υπάρχουν, αλλά στην προσδοκία να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας και της παραλίας της περιοχής του Μπουργκάς».

Από τις ομιλίες και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, προκύπτει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» και του αγωγού TGI (Τουρκίας – Ελλάδα – Ιταλία). Όσον αφορά την έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, προς το παρόν παγώνει.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 01/08/2010)

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη». Ο κ. Μπορίσοφ ανταπέδωσε τα καλά λόγια: «Στηρίξαμε την Ελλάδα όταν διαπραγματευόταν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ευρώπης» υπογράμμισε. Στη συνέντευξή του στην «Τrud» ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν υποχωρεί ο σοσιαλισμός. «Ο σοσιαλισμός δεν υποχωρεί. Αντίθετα, οι προοδευτικές αξίες, όπως είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, οι ίσες δυνατότητες και τα δικαιώματα των πολιτών, ποτέ δεν ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν απλώς ένας συναγερμός, σαν να σας ξυπνάει το πρωί το ξυπνητήρι. Πολύ καιρό οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις επέτρεπαν στις οικονομίες των χωρών τους να δεσπόζουν τα ειδικά – ας τα πούμε – συμφέροντα. Συχνά πλούσιοι είχαν μεγαλύτερη εξουσία από τους εκλεγμένους πολιτικούς».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s