Το «χρεοστάσιο» της Ιρλανδίας

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Σε ακόμη δυσκολότερη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν προκειμένου να πείσει τους πάντες πως η άλλοτε «κέλτικη τίγρης» Ιρλανδία δεν βρίσκεται στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης. Μάταια όμως. Την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκε για ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα των αγορών ομολόγων. Ήδη φήμες και διάσπαρτες δηλώσεις μεταξύ των κερδοσκοπικών κύκλων των χρηματοοικονομικών λόμπι κάνουν λόγο για χρεοστάσιο. Μόνο τα στοιχεία να κοιτάξει κάποιος μιλάνε από μόνα τους. Η Anglo Irish Bank βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αυξάνοντας τη δυσπιστία των διεθνών αγορών. Αυτό έχει ως συνέπεια την εκτόξευση του spread του ιρλανδικού ομολόγου κατά 112 μονάδες μέσα σε ένα μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά των 430 μονάδων. Το 5ετές ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου χρεοστασίου της Ιρλανδίας (CDS) εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, στις 500 μονάδες βάσης, ρίχνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο της ημέρας, στα 1,33 δολάρια ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού εξαγωγικού τομέα.

Η κυβέρνηση κρατικοποίησε την τράπεζα πέρσι, και σύμφωνα με στελέχη της θα χρειαστούν περί τα 25 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες και τα χρέη της, την ίδια ώρα που ο οίκος Standard & Poor’s τοποθετεί αυτό το κονδύλι σε 35 δισ. ευρώ. To ολοένα αυξανόμενο κόστος διάσωσης της Anglo Irish Bank από το κράτος προβλέπεται να επιβαρύνει το έλλειμμα σε τουλάχιστον 25% του ΑΕΠ φέτος, παγώνοντας ουσιαστικά τα έσοδα από τα προηγούμενα προγράμματα σκληρής λιτότητας σε βάρος του ιρλανδικού λαού. Η οικονομία της Ιρλανδίας συρρικνώθηκε κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο, κατά 1,2%. Μέχρι πρότινος το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας, δημόσιο και ιδιωτικό, άγγιζε το εξωφρενικό 1.052% του ΑΕΠ της. Η έκρηξη του χρέους που ήρθε ως ντόμινο της τραπεζικής κρίσης σημαίνει πως πάνω από 11% του ΑΕΠ θα χρειάζεται πλέον για τη σταθεροποίηση και μόνον του χρέους την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας μελέτης περίπτωσης που δημοσιεύτηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Το δημόσιο χρέος στην Ιρλανδία τριπλασιάστηκε σημειώνοντας μία άνοδο 98% μεταξύ 2007 και 2009 σύμφωνα με την BIS. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά, το 2009 οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Ιρλανδίας ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, όταν την ίδια ώρα οι αντίστοιχες δαπάνες για την υγεία φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι το μέρος του ΑΕΠ που θα απαιτηθεί για την εξυπηρέτηση του ιρλανδικού χρέους θα συνεχίσει να αυξάνει αγγίζοντας το 13% έως το 2020, σημαντικά παραπάνω από ότι ισχύει στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως οι Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ ή ακόμα και στις προβληματικές οικονομίες όπως οι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία.

Η τραγική κατάληξη της Ιρλανδίας εκθέτει και τον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στις αρχές του 2010 δήλωνε από τη Φρανκφούρτη ότι «η Ελλάδα έχει να μιμηθεί ένα μοντέλο και αυτό το μοντέλο είναι η Ιρλανδία αφού τα εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα τα αντιμετώπισε με σοβαρό τρόπο και είναι κάτι που τώρα αναγνωρίζεται από όλους». Το μόνο που αναγνωρίζεται σήμερα είναι ότι πρόκειται για ένα μοντέλο βάλτου όπου θα αναπαράγεται ένας φαύλος κύκλος: η λιτότητα θα οδηγεί σε ύφεση, η ύφεση στο ΔΝΤ, το ΔΝΤ σε λιτότητα, η λιτότητα σε ύφεση κοκ.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 03/10/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s