Η Τριμερής της Συμφοράς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΟΗΕ

Ο απόηχος της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνο δεν προκαλούν αισιοδοξία, αλλά προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και σοβαρές σκέψεις για αποτυχημένη στρατηγική.

Για να βοηθήσει τον Χριστόφια, να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, ο Μπαν–Κι –Μουν επαναβεβαίωσε την κυπριακή ιδιοκτησία των απευθείας συνομιλιών. Αξιόπιστες πηγές στη Λευκωσία κάνουν λόγο για αδυναμία να συζητηθεί σε έκταση και σε βάθος οποιαδήποτε πτυχή του κυπριακού, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί χρυσωμένο χάπι για τον Πρόεδρο Χριστόφια. Από την άλλη ο  Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ, που με την σιωπή του και τις επιφανειακές δηλώσεις των εκπροσώπων του, υιοθετεί στην ουσία τη γραμμή Χριστόφια. Παράλληλα, η Ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση της οικονομικής κηδεμόνευσης των Γερμανών και Αμερικανών περιορίζεται στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων της. Όσον αφορά την Τ/κ πλευρά, αυτή τάσσεται υπέρ της όσο τον δυνατόν ταχύτερα υπογραφής μιας συμφωνίας. «Εάν και το ρωμιοελληνικό δίδυμο κινηθεί βάσει αυτής της αντίληψης, είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011», επεσήμανε ο Έρογλου δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης που είχε στις στην Ν. Υόρκη. Ο Έρογλου εκτίμησε ότι η επίλυση του Κυπριακού έχει πια παρατραβηχτεί και πως χρειάζεται να τεθεί κάποιος χρονικός περιορισμός, να οριστεί χρονοδιάγραμμα και να εξαλειφθεί η ασάφεια. Σε ομιλία του στο διεθνές συμπόσιο με θέμα τον Τουρκικό Κόσμο στον 21ο Αιώνα δήλωσε ότι «οι Ρωμιοί ακόμα ζητούν να επιστρέψουμε στην δήθεν Κυπριακή Δημοκρατία την οποία έχουν μετατρέψει σε ελληνικό κράτος, να δεχτούμε την ελληνική κυριαρχία και να τους δώσουμε τους σημαντικότερους οικισμούς μας», γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή χωρίς την απειλή της επιδιαιτησίας, με άμεση εποπτική εμπλοκή του ιμπεριαλιστικού παράγοντα.

Με βάση τα παραπάνω το επικρατέστερο σενάριο στη παρούσα φάση των διαβουλεύσεων είναι ότι η τουρκική πλευρά να μην κυνηγήσει να φέρει αποτελέσματα η εντατικοποίηση των συνομιλιών. Όταν έρθει η στιγμή της αξιολόγησης, τα Ηνωμένα Έθνη θα επισημοποιήσουν την αποτυχία των απευθείας συνομιλιών και θα επιβάλουν αλλαγή της διαδικασίας, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά δεν θα χρειάζεται να επιδείξει οποιαδήποτε καλή θέληση από την στιγμή που δρομολογείται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 05/12/2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s