Οργή της Δύσης για την Κυβέρνηση της Χεζμπολάχ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου εξασφάλισαν την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη για να ορίσουν το δικό τους υποψήφιο για την πρωθυπουργία, τον Νατζίμπ Μικάτι. Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ο Νατζίμπ Μικάτι συγκέντρωσε την ψήφο 68 βουλευτών, έναντι 60 του Σαάντ Χαρίρι.

Η αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση Χαρίρι ήλθε με φόντο την έρευνα που διεξάγει το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Η σιιτική οργάνωση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, και καταγγέλλει «συνωμοσία» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στις 12 Γενάρη έγινε ύστερα από την άρνηση της του φιλοδυτικού Σαάντ Χαρίρι, γιο του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού, να καταγγείλει το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ. Το εδρεύων στη Χάγη Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο εξέδωσε απόρρητο κατηγορητήριο για την υπόθεση, το περιεχόμενο του οποίου θα δημοσιοποιηθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η Χεζμπολάχ στήριξε την νέα Κυβέρνηση με μία ρήτρα: ότι η κυβέρνηση Χαρίρι θα διακόψει οποιαδήποτε σχέση με το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που στήθηκε ανακαλώντας παράλληλα τους Λιβανέζους δικαστές και εισαγγελείς που συνεργάστηκαν έως σήμερα με το ειδικό δικαστήριο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι απόδειξη για αυτό.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χεζμπολάχ από τη Δύση είναι εμφανώς θορυβημένοι. Οι διεφθαρμένες φιλοδυτικές κυβερνήσεις στο ένα μετά το άλλο αραβικό κράτος, δεν μπορούν πλέον να κρατηθούν στην εξουσία. Κάτω από την πίεση των κοινωνικών εξεγέρσεων, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στειτ Ντιπάρτμεντ ζητούν από την νέα Κυβέρνηση του Λιβάνου να μην καθαιρέσει τους αξιωματούχους που ασχολήθηκαν έως σήμερα με την υπόθεση της δολοφονίας Χαρίρι. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε λίγο πριν την ανακοίνωση ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι πλέον ελεγχόμενη από τη Χεζμπολάχ «θα έχει σαφώς επιπτώσεις» στις σχέσεις του Λιβάνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η Γαλλία μέσω του γαλλικού υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε από τη μελλοντική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στο Λίβανο, κυρίως σε ό,τι  αφορά το ειδικό δικαστήριο. Από την άλλη μεριά, η επιρροή της φιλοδυτικής Σαουδικής Αραβίας στα εσωτερικά του Λιβάνου, περνάει στη Συρία. Τα κέρδη για τη Δαμασκό από την τρέχουσα κατάσταση είναι αρκετά. Το 1976, ο  τέως πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ Αλ Άσαντ, είχε στείλει τους στρατιώτες του στον Λίβανο για να αποτρέψει την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης φοβούμενος ότι αυτό θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ και σε ασθενέστερη Συρία. Ωστόσο, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε αντίθεση με τον πατέρα του, βρίσκεται στα πρόθυρα της συναίνεσης σε μια τέτοια κατάσταση, και αυτό γιατί το Ιράν θα είναι αυτό που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση πολέμου με το Ισραήλ, όχι η Συρία.

Το Ισραήλ εννοείται ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα υπουργικό συμβούλιο στη Βηρυτό που να κυριαρχείται από τη Χεσμπολάχ. Ήδη τις τελευταίες μέρες οι προκλήσεις του έχουν εντατικοποιηθεί. Για παράδειγμα μία ισραηλινή περίπολος παραβίασε τα νότια σύνορα του Λιβάνου, συλλαμβάνοντας παρανόμως έναν φουκαρά αγρότη. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι ισραηλινές προκλήσεις προς το Λίβανο θα αυξηθούν. Αυτή τη φορά με ενισχυμένη αμερικανική ενθάρρυνση που θα έχει στρατηγικό σκοπό μία μελλοντική σύγκρουση που να παραλύσει τη Χεζμπολάχ για τα καλά. Όπως συνέβη το 2005, με τα τότε αποτελέσματα να ήταν αντίθετα με τις προσδοκίες…

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 30/01/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s