Εξοργίζουν την Άγκυρα οι διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα μετά την ογκώδη και μαχητική διαδήλωση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιανουαρίου, 40.000 Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν την πλατεία Ινονού στα κατεχόμενα διαμαρτυρόμενοι κατά της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία τους οδηγεί η τουρκική κατοχή. Τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, είναι σαν να διαμαρτύρονταν 20 εκατομμύρια στην Αίγυπτο! Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Δίνοντας έμφαση στα (χωρίς προηγούμενο) περιστατικά όπου διαμαρτυρόμενοι ανέμιζαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό της διαδήλωσης προκαλούν ζημιά στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους». Αυτό που τον εξόργισε περισσότερο την Άγκυρα ήταν η φράση που ακούστηκε, «έξω η Τουρκία από την Κύπρο».

Για πρώτη φορά, μετά την εισβολή του ’74, τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει δημόσια ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο για εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της Άγκυρας. Έως τώρα η τουρκική διπλωματία δήλωνε ότι ο κατοχικός στρατός βρίσκεται στο ψευδοκράτος για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και για να φέρει την ειρήνη στην Κύπρο. Πολλοί διεθνείς αναλυτές και διπλωματικοί κύκλοι της κυπριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έσπευσαν να ερμηνεύσουν λίγο βιαστικά την εν λόγω δήλωση ως μέγα λάθος του Ερντογάν. Και αυτό γιατί εύκολα μπορεί, κατά την ερμηνεία τους, να την εκμεταλλευτεί η διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα όμως, το μήνυμα του τούρκου πρωθυπουργού αφορούσε στο στρατηγικό στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος από την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός των τουρκοκυπρίων δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να λειτουργήσει ως αντίβαρο απέναντι στα δικτατορικά καθεστώτα ανεβάζοντάς το κύρος στις συνειδήσεις των εξεγερμένων. Κύριος αποδέκτης όμως των επικρίσεων του Ερντογάν είναι οι Κεμαλικοί, οι οποίοι στο πλαίσιο της σύγκρουσής τους με του νεο-Οθωμανούς του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, υποστηρίζουν και υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις των τουρκοκυπρίων. Είναι γνωστό ότι το ψευδοκράτος αποτελεί έως και σήμερα προπύργιο του Κεμαλισμού. Από αυτούς στήθηκε άλλωστε. Προς επίρρωση και η δήλωση του αρχηγού του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ότι οι «νόμοι» του ψευδοκράτους δεν προνοούν ποινές για τα πανό και ούτε είναι δυνατόν να παραβιαστεί το «σύνταγμα και οι νόμοι» προκειμένου να ικανοποιηθεί η σημερινή κυβέρνηση της Άγκυρας. Η απάντηση στη δήλωση Ντενκτάς ήταν άμεση από τον αρμόδιο για θέματα Κύπρου, υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Τζεμίλ Τσιτσέκ: «Όταν γίνεται κάτι καλό, αυτό εμφανίζεται σαν να το έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ. Όταν, όμως, απαιτούνται θυσίες από το λαό, λένε ότι το ζητεί και το επιβάλλει η Τουρκία. Δεν έχω ξαναδεί πιο πονηρούς πολιτικούς».

Οι έριδες στο στρατόπεδο της αστικής τάξης δεν υποβαθμίζουν τη σπουδαιότητα της μεγάλης διαδήλωσης των 40.000 τουρκοκύπριων. Τα μέτρα λιτότητας του τουρκικού κράτους αποτέλεσαν την αφορμή. Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την πρακτική της «νεοαποικιοκρατικής κρατικής πολιτικής», έστειλε στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες έποικους, χωρίς κανείς επίσημα να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, χαρίζοντάς τους τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και θρέφοντας τους πάνω από 30.000 στρατιωτικούς και άλλα τόσα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, μόνο και μόνο για να επεκτείνει την στρατιωτική της κυριαρχία και την πολιτική της επιρροή. Τώρα, αφυπνισμένο κι αυτό το πληθυσμιακό τμήμα από την ευρύτερη αλλά τόσο κοντινή αραβική επανάσταση, κι αντιμέτωπο με μια οικονομική πολιτική χρόνιας πείνας ζητά τον απογαλακτισμό του από την Άγκυρα.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 13/02/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s