Με τη Χεσμπολάχ στη Κυβέρνηση

ΛΙΒΑΝΟΣ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε μετά από πεντάμηνες διαπραγματεύσεις τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με 30 υπουργούς, στην οποία κυρίαρχη δύναμη είναι η ριζοσπαστική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, κυρίως ο χριστιανός στρατηγός Μισέλ Αούν, διαθέτουν την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων (19), ενώ τα υπόλοιπα (11) μοιράστηκαν ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν, του Μικάτι και του ηγέτη των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ, που θεωρούνται σχεδόν ουδέτεροι. Τη νέα κυβέρνηση μποϋκοτάρει το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, το οποίο έχει πλέον τη μειοψηφία στο κοινοβούλιο και βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Στις 12 Ιανουαρίου, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσυραν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ενότητας του Σάαντ Χαρίρι, μετά τις εντάσεις που υπήρχαν και συνδέονταν με το ειδικό δικαστήριο που έχει στηθεί από τον ΟΗΕ και έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα της υπόθεσης της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, πατέρα του Σάαντ. Η Χεζμπολάχ ζήτησε από τον Σάαντ να απαρνηθεί τη δικαστική αυτή αρχή. Ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε. Όπως δείχνουν οι έως τώρα εξελίξεις, η Χεζμπολάχ αναμένεται να κατηγορηθεί από το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL), ιδίως τώρα που ελέγχει την διακυβέρνηση του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ, ο πυλώνας της Αντίστασης, έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό το αίτημα  για την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στα πρότυπα του Ιράν. Παράλληλα, θέτει ως κορυφαίο αίτημα την εθνική ανεξαρτησία και την αντίσταση στα αμερικανοισραηλινά σχέδια, ενώ αρνείται την αποκλειστική κατάληψη της εξουσίας, καθώς θεωρεί ότι καμία σέκτα, πολιτική ή θρησκευτική, δεν μπορεί από μόνη της να εγκαθιδρύσει το δικό της κράτος στον Λίβανο, γιατί αυτό θα σήμαινε την επανάληψη του εμφυλίου πολέμου που έκανε ερείπια τη χώρα των κέδρων. Η αριστερά, με κύριο εκφραστή της το ΚΚ Λιβάνου, μην έχοντας τη δυναμική της δεκαετία του ‘70, θέτει ως βασική προτεραιότητα του αντιστασιακού και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Έτσι, αποδέχεται τη συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, πάρα τον αμιγώς κοσμικό και πολυσυλλέκτικο χαρακτήρα της, με σκοπό να επηρεάσει το κοινωνικό πεδίο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Χεσμπολάχ έχει εγκαθιδρύσει ένα άτυπο δίκτυο οργανώσεων κοινωνικής πρόνοιας όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ, ανακουφίζοντας και συσπειρώνοντας μεγάλο μέρος του φτωχού και εξαθλιωμένου μέρους του πληθυσμού. Στόχος αυτής προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός παραγωγικού αναπτυξιακού ιστού που να κοντράρει το έως σήμερα παρασιτικό μοντέλο που βασίζεται στον τουρισμό και στο ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα, στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού συμπεριλαμβάνεται το πατριωτικό κίνημα των Χριστιανών του στρατηγού Μισέλ Αούν, το οποίο καθοδηγεί την πλειοψηφία του χριστιανικού πληθυσμού αν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου απετέλεσε την κύρια αντισυριακή δύναμη. Παρόλ’ αυτά θέτει ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης του Λιβάνου ιδίως κατά της ισραηλινής επιθετικότητας. Έτσι, συμμαχεί με τους ισλαμιστές και τους κομμουνιστές.

Συμπερασματικά, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εσωτερικοί συσχετισμοί την κυβέρνηση του Λιβάνου έχει δημιουργηθεί ένας συνασπισμός δυνάμεων που αγκαλιάζει την πλειοψηφία του πληθυσμού (χριστιανούς και μουσουλμάνους, άθεους και πιστούς, κομμουνιστές και πατριώτες). Κύρια στρατηγική επιλογή είναι η ανεξαρτησία της χώρας των κέδρων, την οποία είχαν υποθηκεύσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις θέλοντας να μετατρέψουν Λίβανο σε αμερικανικό προτεκτοράτο. Το μωσαϊκό των κυβερνητικών πλέον δυνάμεων του Λιβάνου έχει μεγάλη σημασία για όλον τον κόσμο. Και αυτό γιατί συμβαίνει σε μια περιοχή όπως η Μέση Ανατολή που αποτελεί εδώ και χρόνια το κύριο πεδίο σύγκρουσης, ανάμεσα στην υπερδύναμη και τους λαούς που αντιστέκονται.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 19/06/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s