Ανυποχώρητο το καθεστώς στη Συρία

ΣΥΡΙΑ

Συνεχίζεται η άγρια καταστολή του καθεστώτος Άσαντ κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες σύρους που θρηνούν έως σήμερα πάνω από 1.400 νεκρούς. Οι φυλακισμένοι από το καθεστώς έχουν φτάσει τους 10.000 και σχεδόν περισσότεροι εκτοπίζονται για να γλιτώσουν τις πράξεις αντεκδίκησης της εμπροσθοφυλακής του Άσαντ και του παρακράτους του.

Υπό άλλες συνθήκες οι ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία προκειμένου να ικανοποιήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια ουδέποτε θα είχαν κλοτσήσει τέτοια ευκαιρία. Όπως αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, οι «ανθρωπιστικές βοήθειες» τύπου Λιβύης ανά τον πλανήτη έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή εξέγερση στην Συρία αντιμετωπίζεται με αμηχανία από τη δύση. Ο ρόλος της Συρίας ήταν σημαντικός, καθώς η δύση είχε μετατρέψει τη χώρα σε παράγοντα ισορροπίας στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα συνδέεται άρρηκτα με την Τεχεράνη. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι δυτικοί ηγέτες σφίγγονται να ζητήσουν την παραίτηση του Άσαντ, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η διάδοχη κατάσταση θα είναι ισλαμικής απόχρωσης.

Επίσης, ό,τι συμβεί στη Συρία θα έχει συνέπειες και στο Ισραήλ. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τισρίν υποστηρίζει ότι 600.000 παλαιστίνιοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, από όπου οι ισραηλινοί τους έδιωξαν το 1948.

Η Τουρκία από τη μεριά της, έχει αρχίσει να απειλεί ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή και δημιουργία ζώνης ελέγχου μέσα σε συριακό έδαφος. Από την άλλη η Δαμασκός μετακινεί στρατεύματα προς τα συρο-τουρκικά σύνορα σε μία προσπάθεια ελέγχου των διασυνοριακών μετακινήσεων. Ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από άρματα μάχης εισήλθε μεσοβδόμαδα σε χωριά της βορειοδυτικής Συρίας, τα οποία βρίσκεται κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες εκτοπισμένοι για να γλιτώσουν από τη βία του καθεστώτος Άσαντ. Στόχος του καθεστώτος είναι αποκόψει τις οδούς διαφυγής σύρων προς την Τουρκία. Περισσότεροι από 1.500 είναι οι πρόσφυγες από την Συρία προς την Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα προέρχονταν από πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στηθεί στα σύνορα από την πλευρά της Συρίας και πέρασαν στην Τουρκία όταν εμφανίστηκαν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση του Ερντογάν πιέζει το καθεστώς Άσαντ να παύσει τις εχθροπραξίες και να προχωρήσει σε εκλογές κάτι που υποσχέθηκε ο Ασάντ να γίνει σε διάγγελμα του τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να εισβάλλει στα εδάφη της Συρίας, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση ως έμμεσης εμπλοκής της Συρίας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να αποκαθηλώσει το καθεστώς Άσαντ.

Η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει πιθανό μελλοντικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία. Όπως δήλωσε ο ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ένα τέτοιο ψήφισμα θα άνοιγε το δρόμο σε νέα στρατιωτική επέμβαση στα πρότυπα της Λιβύης, απόφαση που όπως τονίζει «δεν θα ήθελε να τον βαραίνει». Στην συνέχεια ο Μεντβέντεφ ασκεί ευθεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές χώρες ερμήνευσαν την απόφαση 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη, την οποία όπως δήλωσε «χρησιμοποιούν για να συγκαλύψουν μια ανώφελη στρατιωτική επιχείρηση», συμπληρώνοντας ότι «θα πουν ότι η απόφαση γράφει αποκηρύσσουμε τη βία και ως εκ τούτου ορισμένες από τις χώρες που θα την υπογράψουν μάλλον θα καταλήξουν να αποκηρύσσουν τη βία στέλνοντας βομβαρδιστικά». Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα με την Δαμασκό διέπονται από σημαντική αμυντική συνεργασία. Βάσει αυτής της συμφωνίας ο ρωσικός στόλος κάνει χρήση του λιμανιού του Τάρτους, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης είναι λιμάνι με μεγάλη στρατηγική σημασία. Κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη Δαμασκό το 2010 η στρατηγική συνεργασία ανανεώθηκε με την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Συρίας.

Παράλληλα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία θα καταψηφίσουν ένα πιθανό μελλοντικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία καθότι είναι εξ ορισμού αντίθετες σε επεμβάσεις νεο-αποικιακού τύπου. Την ίδια στάση θα κρατήσει και όπως αναμενόταν και ο Λίβανος, το μοναδικό αραβικό κράτος με θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Βηρυτό με πρωθυπουργό τον Νατζίμπ Μικάτι, υποστηρίζεται από την μαχητική αντιστασιακή οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία με τη σειρά της έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς του Άσαντ. Επίσης, υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών.

Στο εσωτερικό της Συρίας, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το καθεστώς Άσαντ κυβερνά με μόνο κριτήριο τη διατήρησή του στην εξουσία με κάθε κόστος. Η εξουσία στη Συρία ασκείται ουσιαστικά από αλεβίτες που είναι μόλις το 13%. Κάποτε αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή των γάλλων αποίκων κατά των σουνιτών. Ένα κομμάτι τους σήμερα αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του Άσαντ κατά των φτωχότερων σουνιτών. Οι σουνίτες αποτελούν το 68% του πληθυσμού, οι Δρούζοι το 6%, οι Ισμαηλίτες το 2% και οι χριστιανοί και μη-μουσουλμάνοι το 9%. Σε διαδήλωση κατά του Άσαντ στην Τρίπολη σημειωθήκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών στέλνοντας ένα προμήνυμα για το τι μπορεί να επακολουθήσει. H κατάσταση στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε εμφύλια σύρραξη μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Για να μετατραπεί ο αντικαθεστωτικός αγώνας σε εμφύλιος πόλεμος όμως, θα πρέπει να ανατραπεί από την εξουσία η κυβέρνηση Άσαντ.

Παρά τις περιπλοκές υπήρξαν κοινά μπλοκ Αράβων και Κούρδων ή Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που διαδήλωναν μαζί, ενωμένοι ενάντια στο καθεστώς και την καταπίεση. Παρά τις βίαιες προσπάθειες καταστολής, οι διαδηλωτές συσπειρώνονται και οργανώνονται ακόμα πιο πολύ, δηλώνοντας έτσι ότι θα παλέψουν μέχρι την πτώση του.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 26/06/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s