Οξύνεται η κρίση στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η πρωτοφανής για τα χρονικά κρίση που συγκλονίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της πολύνεκρης έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η κρίση έχει πολιτικές, εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ο ίδιος ο Δ. Χριστόφιας στη τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου απέφυγε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Από την άλλη, παραιτήθηκε από ΥΠΕΞ ο Μάρκος Κυπριανού του ΔΗΚΟ, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες για τη διαχείριση του ζητήματος της φύλαξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με εκρηκτικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από ρωσικό πλοίο με προέλευση το Ιράν και προορισμό τη Συρία. Η στάση του παραιτηθέντος ΥΠΕΞ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα θα ακολουθήσει τον κ. Κυπριανού αποχωρώντας, ίσως όχι αμέσως, αλλά σύντομα από τη συγκυβέρνηση, αν ο κ. Χριστόφιας δεν προχωρήσει σε αλλαγές ευρείας αποδοχής στο κυβερνητικό σχήμα. Μόνο το ΑΚΕΛ στηρίζει τον Πρόεδρο και επικαλείται το σύνταγμα ζητώντας να μην επιχειρηθούν με βεβιασμένες κινήσεις πλήγματα στους θεσμούς.

Μην χάνοντας την ευκαιρία από την εσωτερική κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις εμπρηστικές δηλώσεις του για το Κυπριακό, δεν άφησε απολύτως κανένα περιθώριο ανεκτής λύσης στο θέμα. Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο εδαφικό, ούτε καν εκείνες που εμφανιζόταν να κάνει προ επταετίας τότε που συζητιόταν το σχέδιο Ανάν. Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σε περίπτωση που παραβλέψουν την παρουσία της Τουρκίας, οι προσδοκίες της Ελλάδας και της Κύπρου δεν θα υλοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974. Στα 2,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη. Το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ. Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης. Έφτασε μέχρι το σημείο να παίρνει ρεύμα από το ψευδοκράτος. Στη λίστα κρατών προς ένταξη σε μηχανισμό στήριξης έρχεται να προστεθεί και η Μεγαλόνησος. Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει τις προοπτικές της Κύπρου σε «αρνητικές», εκτιμώντας ότι θα υπάρξει και περαιτέρω υποβάθμιση. Είναι πασιφανές ότι η ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης θα γινόταν για να επικυρωθούν οι συμφωνίες για το φυσικό αέριο, συμφωνία που φέρεται να έχει κλείσει προ μηνών η Γερμανία, μετά την επίσκεψη της ίδιας της Μέρκελ στη χώρα.

Ήδη το πρόγραμμα λιτότητας που παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου από μία φαινομενικά «φιλολαϊκή» κυβέρνηση προμηνύει τη νέα φάση που μπαίνει η κυπριακή οικονομία. Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας έχει απολέσει την αξιοπιστία που απαιτείται προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, δείχνοντας τα όρια και τις αντιφάσεις μίας αριστερής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 24/07/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s