Φορολογικά μέτρα εξόντωσης

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ

Η οικονομική κατοχή της τρόικας και των τοκογλύφων της, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιβάλλοντας για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες αύξηση στον ΦΠΑ. Από 21% που είχαν επιβάλει την άνοιξη τώρα το πάνε στο 23%, εξοντώνοντας τους μικροεπαγγελματίες οι οποίοι τώρα θα αναγκάζονται να δουλεύουν μόνο για την εφορία. Όσοι δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ θα οδηγούνται στη φυλακή! Παράλληλα, καταργείται και το «προνόμιο» που είχαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλουν τον ΦΠΑ σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Πρόκειται περί εξοντωτικών μέτρων σε βάρος τους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιβάλλεται ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος το οποίο θα ανέρχεται σε 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, που θα επιβάλλεται μετά τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος. Πάλι καλά που το μέτρο αυτό δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ»…

Η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και όσων δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ, έχει άμεση σχέση με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι με την ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και την αδυναμία τους να καταβάλλουν έγκαιρα τον ΦΠΑ, πέρα από το να βάλουν λουκέτο οι πλείστοι, κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. 183.000 επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά και 190.000 δηλώνουν ότι ενδέχεται να κλείσουν. Παράλληλα, πάνω από 100.000 επιχειρήσεις ενδέχεται έως το τέλος του έτους να βάλουν λουκέτο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ατομικές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, δηλαδή στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Δεν φτάνει που από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από το πρόγραμμα λόγω έλλειψη πόρων. Πρόκειται για μέτρα που ανοίγουν το δρόμο στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ξένων συμφερόντων, οι οποίες εποφθαλμιούν τα μερίδια αγοράς των μικρομεσαίων.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 26/08/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s