Οι ευθύνες στον Χριστόφια (Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 09/10/2011)

ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειες της έκρηξης στη Ναυτική Βάση »Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11/7, καταλόγισε την Δευτέρα 3/10 ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας του.

Σε δηλώσεις του στην συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία, ο κ. Πολυβίου, πλαισιωμένος από όλους τους συνεργάτες του στην Επιτροπή και ενώπιον των δημοσιογράφων και των συγγενών των θυμάτων και των συνηγόρων των, παρουσίασε το πόρισμα περιληπτικώς, καταλήγοντας στο ότι οι τέως Υπουργοί Άμυνας Κώστας Παπακώστας και Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού βαρύνονται «με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές, η κύρια ευθύνη όμως ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προΐσταται του κράτους και της Κυβέρνησης». Πέραν της απόδοσης θεσμικών και προσωπικών ευθυνών, μεγάλο μέρος της έρευνάς του Πολυβίου, ασχολείται και «με το θέμα των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών» για το οποίο αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του πορίσματός του. Ο κ. Πολυβίου είπε σαφώς ότι «η διαχείριση του φορτίου ανήκε στην εκτελεστική εξουσία του κράτους, όμως εκτελεστική εξουσία, της οποίας προΐσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για το χειρισμό του θέματος, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς φύλαξης του φορτίου στην Κύπρο».

Όταν το έφτασε στη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου υπερέβη τον ρόλο του και από δικηγόρος μετατράπηκε σε εισαγγελέας. Με αφορμή την συνάντηση στις 31 Αυγούστου 2009του Χριστόφια με τον Ασάντ της Συρίας και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκεί, ο Πολυβίου θεωρεί ότι ο Χριστόφιας «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει», τη σημασία του θέματος και την αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου και ήταν απολύτως αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, με βασικό στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της πολιτείας και των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο Πολυβίου λαμβάνει υπόψη τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα έχοντας ως στόχο να προκαλέσει επιπλέον ρήγμα στη διακυβέρνηση Χριστόφια ασκώντας δριμύ κριτική στην άρνηση από κυπριακής πλευράς για λήψη συνδρομής οποιασδήποτε άλλης χώρας και ο λόγος για αυτό, ήταν ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια προσπαθούσε να συνεννοηθεί με το Ιράν και τη Συρία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης από την πλευρά του κλείνει πριν ανοίξει το θέμα της άρσης της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από το πόρισμα Πολυβίου και την επίρριψη σαφών ευθυνών για την τραγωδία στο Μαρί καθώς όπως είπε «δεν υφίστανται ποινικά αδικήματα».

Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, οι εν δυνάμει συνεργάτες του ΑΚΕΛ στη συγκυβέρνηση, διέκοψαν κάθε επαφή ακόμα και για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξέλιξη με το πόρισμα Πολυβίου, αλλά οι έντονες διαφωνίες με την πολιτική του κ. Χριστόφια σε όλα τα μεγάλα και επείγοντα ζητήματα και κυρίως στο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα. Το επόμενο διάστημα θα είναι η κορύφωση αυτής της πολιτικής, που πια όλοι επικρίνουν ως επικίνδυνη καθώς η Κύπρος σε μία κρίσιμη περίοδο βρίσκεται σε πολιτική ανωμαλία.

(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 09/10/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s