Επικίνδυνη φιλία, κίνδυνος συρράξεων!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ολική αναδιαμόρφωση των στρατηγικών συμμαχιών στη γεωστρατηγική σκακιέρα έχει επέλθει στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου. Το κενό που αφήνει η Τουρκία με τη διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ έρχεται τώρα να καλύψει ο άξονας Αθήνα-Λευκωσία. Την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ βρισκόταν η ΥΠΕΞ της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες στο ενεργειακό τομέα στην ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου. Λίγες μέρες μετά σπεύδει ταχέως στο Ισραήλ και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μάλιστα θα συνάψει «πρωτοποριακή» στρατηγική συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» με το Ισραήλ.

Θα ακολουθήσει αμέσως μετά επίσκεψη στο Τελ-Αβιβ του Γ. Παπανδρέου και η συνέχεια θα δοθεί με τη σύγκλιση για πρώτη φορά του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, συμφωνημένου οργάνου ανάμεσα στις δύο χώρες, που συνιστά κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στις δηλώσεις του περιέγραψε το Ισραήλ ως «στρατηγικό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή και ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελεί κεντρική κυβερνητική απόφαση, μέσω της οποίας επιδιώκεται να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάθηκε με ανάπτυξη μονοσήμαντων σχέσεων και να αποκατασταθεί η ισομέρεια ως στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Αθήνα ξεκάθαρα τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η στρατηγική σχέση που επιδιώκει η Αθήνα να διαμορφώσει δεν επηρεάζεται από την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και, σε καμιά περίπτωση, δεν ετεροπροσδιορίζεται». Από τις δηλώσεις του Π. Μπεγλίτη αποτυπώνεται με σαφήνεια ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, καθώς ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων και αναμένεται να συμφωνήσουν την επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Παράλληλα, εκφράστηκε από τον υπουργό η πλήρης υποστήριξη της κυβέρνησης στις κυπριακές αποφάσεις και στους σχεδιασμούς συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Πρόσφατα, το Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο, κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες που αφαιρούν από το Λίβανο έκταση 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θέτοντας επιπλέον σε κίνδυνο την διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή. Έτσι, το Ισραήλ που συνεχώς απομονώνεται, ανάγεται επίσημα σε «προνομιακό σύμμαχο» για την αστική τάξη της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μία περιοχή που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο που στη Μέση Ανατολή και σε μία εποχή οικονομικής κρίσης που οξύνει τους ανταγωνισμούς στα καπιταλιστικά στρατόπεδα για τη μοιρασιά της ενέργειας.

Η Τουρκία από την πλευρά της λαμβάνει αυτά τα μηνύματα και αντιδράει σε αυτήν την συμμαχία οξύνοντας καθημερινά την αντιπαράθεση της με το Ισραήλ. Με μία θεαματική διπλωματική κίνηση απελαύνει τον ισραηλινού πρέσβη, ενώ είχε ήδη αποσύρει τον δικό της μετά την βάρβαρη ισραηλινή επίθεση σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Τούτη η αντιπαράθεση της με το Ισραήλ κλιμακώθηκε με τις δηλώσεις του Ερντογάν στο Αλ-Τζαζίρα, όταν λίγες μέρες πριν ανακοίνωσε «ότι ο πολεμικός στόλος της Τουρκίας θα συνοδεύσει πλοία ακτιβιστών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην παρανόμως αποκλεισμένη Γάζα», δηλώνοντας επίσης ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει το Ισραήλ από την μονομερή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο». Ισραηλινοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβότερη από τη Τουρκία τη τιμή επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Σύμφωνα με πηγές ο πρώην Ισραηλινού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Dan Halutz κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία ακόμα και να μην αξίζει» και ότι οι σχέσεις με τη Τουρκία αποτελεί το δεύτερο πυλώνα του τριγώνου των μην αραβικών περιφερειακών δυνάμεων (Ισραήλ-Τουρκία-Ιράν). Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο ο Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη. Η Τουρκία αναμένεται να καλύψει το ισραηλινό κενό στην Αίγυπτο με σύναψη μια σειρά στρατιωτικών και οικονομικών συμφωνιών. Μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η Αίγυπτος βράζει εναντίον των στρατηγών της. Ειδικά μετά τη δολοφονία των πέντε αιγυπτίων στρατιωτών από ισραηλινούς στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ, υπάρχει λαϊκή απαίτηση στους στρατηγούς της Αιγύπτου για απέλαση του ισραηλινού πρεσβευτή από το Κάιρο, όπως έπραξε και η Τουρκία μετά την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία.

Συνοψίζοντας, στην εποχή που η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα για το ποιος θα ηγεμονεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο έχει φουντώσει, η προώθηση της συμμαχίας της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ μέσω της χάραξης του «στρατιωτικού οικοπέδου» στην Ανατολική Μεσόγειο, εγκυμονεί άμεσα σοβαρούς κινδύνους, που απαιτούν εδώ και τώρα το λαϊκό διεθνιστικό αγώνα για την αποτροπή ενός ή πολλών θερμών επεισοδίων.

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 11/09/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s