Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Καταστρατήγηση θεμελιώδων νόμων του εργατικού δικαίου

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)

Κατακεραυνώνεται η Ελλάδα στην Έκθεση της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, στα 337 σημεία του πορίσματος διαπιστώνεται, ότι με την επιβολή των μνημονίων, καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Συνολικά, τα γενικά συμπεράσματα της Έκθεσης αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και τον κοινωνικό διάλογο για την άσκηση πολιτικών απασχόλησης και ασφάλισης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα κυβερνητικά μέτρα που υλοποιούνται, όχι δεν αντιμετωπίζουν την κρίσης δημοσίου χρέους, αλλά θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί τον βασικό στόχο σχεδόν όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εργασίας. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Οικονομικών (ν.4024/2011), είναι βαθύτατα αντεργατικός που καταστρατηγεί θεμελιώδη συλλογικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Αυτή η εξέλιξη, αναφέρει το πόρισμα, θα αποδυναμώσει το οργανωμένο εργατικό κίνημα απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, υποθηκεύοντας τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και το βιοτικό τους επίπεδο.

Η ΔΟΕ είναι πεπεισμένη ότι με την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ θα ληφθούν μια σειρά νέων «επειγόντων» μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μισθών. Στη συνέχεια θεωρεί ότι η στάση της Τρόικα δεν έλαβε υπ’ όψη της ότι η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόρισμα και για την ανεργία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, η ανεργία ανέρχεται στο 36% για τις ηλικίες 15-24 ετών και στο 25% για τις ηλικίες 25-34 ετών. Η ανεργία των γυναικών αγγίζει το 27% και όχι το 20%, όπως εμφανίζουν οι επίσημες εθνικές στατιστικές. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ αυτό οφείλεται στο ότι η άτυπη οικονομία στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη, έτσι ώστε να αποκρύπτεται μεγάλο μέρος της διαρθρωτικής ανεργίας, κυρίως στις γυναίκες και στη νεολαία. Επίσης, οφείλεται και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ανέργων ανήκουν στην κατηγορία των αποθαρρυμένων. Έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής εργατικής δύναμης ανήκει στη σκιώδη ανεργία.

Η έκθεση της ΔΟΕ συντάχθηκε ύστερα από πενθήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου συναντήθηκε με πλήθος επίσημων φορέων. Είχε ήδη προηγηθεί προσφυγή της ΓΣΕΕ στη ΔΟΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ απέστειλε την πολυσέλιδη έκθεση, σε όλους τους βουλευτές και στον πρωθυπουργό.

Παρά τις αντιφάσεις, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ιδιαίτερη αξία στον βαθμό που οι συντάκτες της αποτελούν υπόδειγμα γραφειοκρατών. Πλέον δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι το Μνημόνιο οδήγησε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού αιώνες πίσω. Ακόμα και οι κατακτήσεις που υπήρξαν στις δύο αστικές επαναστάσεις (της Γαλλικής και της Αμερικανικής) τίθενται υπό διωγμό, από την στιγμή που αυτές οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις είναι σε επίπεδο πολιτειακών θεσμών.

(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 24/12/2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s