Λεξικό στοχαστών του 20ού αιώνα

Το Λεξικό στοχαστών του 20ού αιώνα των Ρομπερτ Νπενεβικ και Φίλιπ Γκριν από τις εκδόσεις Σαββάλας, αποτελεί το πλέον ουσιώδες βοήθημα για όσους επιθυμούν να διερευνήσουν τις ιδέες και το υπόβαθρο όσων διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού στοχασμού τον 20ο και 21ο αιώνα. Η κύρια συμβολή του βιβλίου είναι ότι εξοικειώνει κάθε ενδιαφερόμενο με τους πολιτικούς στοχαστές από τα πρώιμα χρόνια του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Το παρών βιβλίο περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θεματική ενότητα περιλαμβάνονται 175 λήμματα γραμμένα από εκατοντάδες καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς στα επιμέρους ακαδημαϊκά τους πεδία. Τα λήμματα αυτά είναι ταξινομημένα με αλφαβητική σειρά. Το κάθε ένα περιλαμβάνει βιογραφικό σημείωμα, σαφές περίγραμμα των κύριων ιδεών και βασικών θεωριών του κάθε αναφερόμενου στοχαστή. Τα παραθέματα και τα κείμενα είναι σύντομα όπως σύντομη είναι και η ενημερωμένη εργογραφία. Επίσης, περιλαμβάνει εξαντλητική ελληνική βιβλιογραφία των έργων των αναφερόμενων στοχαστών, όπως αυτά έχουν μεταφραστεί και επικαιροποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2011. Η εν λόγω θεματική ενότητα εμπλουτίζεται με προτάσεις για μελλοντική επιστημονική έρευνα.

Στην επόμενη θεματική ενότητα ο αναγνώστης θα βρει πληθώρα αναφορών από τους πλέον σημαντικότερους πολιτικούς και κοινωνικούς στοχαστές από την Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική. Κυρίως θα βρει εκείνους που η συμβολή τους θεωρείται σπουδαία στο πλέγμα της προβληματικής των κοινωνικών κινημάτων και αιτημάτων, της ριζοσπαστικής οικολογίας, των θεωριών της εξάρτησης καθώς και στην ευρύτερη αριστερή και φιλελεύθερη πολιτική και οικονομική σκέψη.

Η τελευταία θεματική ενότητα περιλαμβάνει ένα πλήρες αναλυτικό θεματικό ευρετήριο με την επιμέλεια των συγγραφέων του βιβλίου.

Οι συγγραφείς του βιβλίου έχουν δημοσιεύσει πολλά έργα σχετικά με την πολιτική θεωρία, τις ιδεολογίες και τα πολιτικά κινήματα. Η κυριότερη συμβολή τους, όπως αυτή εκφράζεται από το ερευνητικό τους ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, είναι η αποτύπωση πολιτικών φυσιογνωμιών και για αυτό θεωρούνται διεθνώς οι πλέον κατάλληλοι για αυτό.

(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 14/04/2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s